Sunday, October 5, 2014

Kuinka aloittaa kirjeenvaihto?

Kirjeenvaihto
Miun kirjeenvaihtoharrastus alkoi jo vuoden 1993 aikoihin, kun vastarannan mökkiläisten tyttö Liisa kysyi haluaisinko alkaa kirjeenvaihtoon. Tästä kerroinkin jo aikaisemmassa postauksessa >>täällä<<. Ajattelinkii nyt kirjottaa tämmösen postauksen, sillä aina silloin tällöin kun tulee puhetta tästä miun harrastuksesta, ihmiset ihmettelee että miten sen kirjeenvaihdon oikeen vois alottaa ja mistä niitä kirjekavereita löytää. Tässä seuraakiin nyt tämmönen F.A.Q-osio, osa 1. :-)

1. Mistä kirjekavereita saa?
Lyhyesti sanottuna: nykyisin enimmäkseen netistä. Oli kyseessä sitten kotimaisten tai ulkomaisten kirjekavereiden etsintä, netissä on muutama hyvä sivusto, joihin oon ite luottanu.Yks paikka on jo tuo aikaisemmin mainitsemani Interpals, josta tarkemmin >>tässä<<. Sivulla on tosiaan hyvät ja huonot puolensa, mutta voin suositella sitä vieläkin lämpimästi. Myös Facebookissa on muutama hyvä ryhmä kirjekavereiden etsintään. Itse kuulun Penpalling & Letters -ryhmään. Siellä on paljon (englanninkielistä) keskustelua kirjeenvaihdosta, ja albumeita, joihin ihmiset voivat ladata omia kirjekaveri-ilmotuksiaan ja esittelyitään. Toinen Facebook-ryhmä johon kuulun on Letterworms, mutta se on mielestäni enemmän suunnattu jo kirjeenvaihtoon kiinni päässeille. :-)

2. Mistä kirjepapereita saa?
Lyhyesti sanottuna: nykyisin enimmäkseen netistä. Suomalaisia firmoja ei tunnu löytyvän enää mistään. Kauas ovat jääneet ne ajat, kun Tiimarissa oli laaritolkulla ihania kirjepaperisettejä, joita hamstrasin hullunkiilto silmissä. Nettikauppojen lisäksi aina on mahdollista askarrella itse. Ja ei, ei ole mikään vaatimus, että aina pitäis olla jotain tajunnan räjäyttävän mahtavia papereita käytössä. Tavallinen ruudullinen tai viivallinen paperi käy oikein hyvin! Itsekin käytän niitä usein, joskus koristeltuna ja joskus ihan sellaisenaan. Koristeluun käy esim. leimailu, erilaiset teipit (niitä saa jopa Ikeasta!) ja tarrat. Miten vaan haluat paperia koristella. Sisältö on koreaa ulkokuorta tärkeämpää tässäkii asiassa! ;-)

3. Mistä sitä kirjoittaisi?
Niin, tää onkin sit hieman hankalampi kysymys vastata. :-) Ekan kirjeen kirjottaminen on aina hankalaa. Yleensä ekassa kirjeessä kerrotaan itsestä ja kysellään asioita siitä henkilöstä, kenelle kirje menee. Hyvin maalaisjärjellistä siis. Ekoissa kirjeissä siis tutustutaan toiseen, ihan niin kuin normielämän ihmissuhteissakin. Siitä se keskustelu sitten lähtee käyntiin. Kirjeissä kerrotaan mitä kuuluu ja mitä on tullut touhuttua sitten viime kirjeen. Lisäks itse ainakin kirjoittelen paljon ihan yleismaailmallisia juttuja ja poliittisia juttuja, eri maiden kulttuuri on myös yleinen keskustelun aihe. Mistä nyt yleensä haluu puhua kavereiden kanssa. :-D Ei miun elämä mitenkään tapahtumarikasta ole, mutta kirjotettavaa löytyy siitä huolimatta.

4. Entä jos ei enää keksi kirjotettavaa?
No, samalla tavalla, kuin kaikkien ihmisten kanssa ei ihan normi-arjessakaan natsaa, ei aina natsaa kaikkien kirjekavereidenkaan kanssa. Jos kemiat vaan ei kohtaa, eikä keksi mitään "puhuttavaa", voi tulla sellanen tilanne eteen, että joutuu lopettamaan sen henkilön kanssa kirjoittelun. Siinä tilanteessa etiketin mukaista on ilmoittaa tälle ihmiselle ettei nyt vaan "klikkaa". Harvinaista se on, mutta sitäkin sattuu. Normielämässä yleensä sellaisen ihmisen kanssa ei vaan pidetä yhteyttä, mutta kirjeenvaihdossa on kohteliaampaa ilmottaa, kuin jättää toinen miettimään että miksei se vastaa. Mie oon kerran joutunu päättämään kirjeenvaihdon yhen tyypin kanssa, kun huomasin muutaman kirjeen jälkeen, että kemiat ei kohtaa, ja etsittiin ehkä eri asioita kirjeenvaihdolta. Yleensä kyllä tuollasia ongelmia ei tule, sillä noiden kirjeenvaihtoilmoitusten (esim. siis P&L-yhteisössäkin olevien) perusteella tietää kyllä aika hyvin että "tää on sellanen tyyppi, johon haluan tutustua!".

Seuraavaan F.A.Q.-osioon sitten lisää kysymyksiä. :-)
Jos tästä on jollekin iloa, jättäkäähän kommenttia!

........................................................
Here's a short F.A.Q based on some questions people have asked me about penpalling. This time only in Finnish. :-)

-kirppu

No comments:

Post a Comment